Blogposts

Zie hieronder onze blogposts. Deze gaan over onze

voorbije evenementen.


Concert 5 mei 2023

De muzikale energie waarmee Balder Dendievel (hobo) tijdens het laatste concert van het seizoen het podium in vuur en vlam zette, kunnen we werkelijk een tour de force noemen. Met zijn kamermuziekvrienden Hrayr Karapetyan (viool), David Abrahamyan (altviool), Paul Heyman (cello) en Hasmik Manukyan (piano) bracht Balder niet minder dan zes veeleisende werken. Mozart, Pavel Haas, Janáček, Martinů, Piazzolla en Dubois kwamen daarbij uitzonderlijk direct en levendig aan het woord. Tussendoor bracht presentatrice Ella Michiels ons met haar ontspannende vertellingen dichter bij de tijdsgeest van de muziek. En in de losse sfeer die ze creëerde, was er gerust nog ruimte voor een babbeltje of twee met de hoboïst van dienst. We kijken daarmee terug op een supermooi en geslaagd concertseizoen. Eerst nog even nagenieten en binnenkort komt er weer een hoop meer muziek aan!

Concert 10 maart 2023

Soms hoopt muzikaal talent zich op binnen een kleine regio. Luna de Mol (viool) en de broers Jonathan (cello) en Samuel Van de Velde (piano), alledrie woonachtig in het Waasland, leerden elkaar al op jonge leeftijd kennen aan de academie. Vorige week charmeerden ze ons als trio met de eigenzinnige muzikale stijlen van Astor Piazzolla, George Enescu, Anton Arenski en Koen Dejonghe. Goed voor een stevige portie Argentijnse tango, een zweem van Roemeense nostalgie en een brok Russische gevoeligheid. Paste perfect in het veelkleurige plaatje: een Russische tango van Vlaamse hand in het werk "Trilogy" van Koen Dejonghe. Met dank ook aan presentatrice Ella Michiels (radio Klara), die de muzikanten op het podium interviewde.

Concert 11 februari 2023

Met het Franse Chanson "Les Feuilles Mortes" van Joseph Kosma zwaaide het GoYa Quartet ons gisteravond uit. Van begin tot einde speelden ze als één ondeelbare geest de strijkkwartetten van Schumann (op. 41 nr. 3), Webern (Langsamer Satz) en Debussy. Bijzonder was de durf waarmee ze de muzikale samenklank afzwakten tot bijna onhoorbare, maar toch scherp gedefinieerde texturen. Ook heel uitzonderlijk was de gelijkvormigheid waarmee ze met hun strijkstok de noten aanzetten. Voor de presentatie konden we opnieuw rekenen op Carlo Siau, die met flair hier en daar een verborgen rode draad tevoorschijn toverde.

Concert 5 november 2022

Wat een boeiend concert vorige week! Met hun programmakeuze hadden celliste Erica Piccotti en pianist Leonardo Pierdomenico een luisterparcours uitgedokterd dat ons oor vanuit verre horizonten op een vreemd prachtige manier terugvoerde naar een vertrouwde omgeving. We begonnen met de Sept Papillons voor cello solo van Saariaho, waarin zeven vlinders op onvoorspelbare wijze uit de cello opstegen, beroerd door Piccotti's complexe vingerbewegingen. Vandaar ging het naar de Cinq Esquisses van Sibelius voor piano solo, waarin Pierdomenico de bedrieglijk eenvoudige melodieën en ondoordringbare harmonieën een nonchalante twist gaf. Uiteindelijk belandden we via een vertrouwder aandoend werk van Sibelius, het hoogromantische werk "Malinconia", bij de gezellig rustieke muziek van Grieg. Als bisnummer hoorden we een Polonaise van Chopin, waarin Piccotti en Pierdomenico nog maar eens bewezen hoezeer ze tot in de fijnste details op elkaar ingespeeld zijn. Wie ook alvast bij Euterpe "ingespeeld" is, is presentator Carlo Siau, die voor de eerste maal bij Euterpe de muzikanten en composities aankondigde. We zien hem met plezier bij ons volgende concert terug!

Concert 30 september 2022

Euterpe wordt dit jaar 25 jaar en dus zetten we het feestjaar vorige week met veel knaldrang in. Ensemble Carousel bracht het podium tot leven met muziek van Debussy, Ravel, Pierné en Henderickx. De zeven muzikanten straalden een kleurrijke energie uit, en dat niet alleen vanwege hun eigenzinnige kostuumstijl. De bijzondere texturen in bijvoorbeeld Wim Henderickx' Lagrimas en Debussy's Prélude à l’ après-midi d’ un faune (bewerkt door Jelle Tassyns) beheersten ze met discipline en originaliteit. Na 25 jaar blijven de muziek en musici nog steeds verbazen!