20 jaar Euterpe

In 2017 bestaat Euterpe 20 jaar en dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan! Op 7 oktober 2017 organiseren we een jubileumconcert in de Schouwburg van Kortrijk met alles erop en eraan: twee topsolisten, een kamerorkest en een wereldpremière, een receptie voor alle aanwezigen, een cd-opname… We kijken er alvast naar uit en hopen natuurlijk dat u massaal komt meevieren!

 

Over het programma: ‘Verzilverde herinneringen’

Voor zijn Concerto voor viool, harp en strijkorkest ‘La Disperazione di Euridice’ haalde de West-Vlaamse componist Rafaël D’Haene inspiratie bij de Griekse Orpheus-mythe. Het concerto werd speciaal geschreven voor het Camerata Brugense (het voormalige Kamerorkest Brugge), dat op 7 oktober ook de première zal geven. Rafaël D’Haene, geboren in 1943 in Gullegem, is niet van de minste: voor zijn composities werd hij meermaals bekroond, onder meer in Parijs met de prijs Lili Boulanger voor zijn gehele œuvre.

In tegenstelling tot Orpheus kijken we in het tweede deel van het concert figuurlijk achterom met Tsjaikovski’s Souvenir de Florence voor strijkorkest. Na diens mijmeringen over Firenze zijn we zelf allicht klaargestoomd om de herinneringsdoos boven te halen tijdens een aangename receptie.

 

Over de muzikanten

Violiste Ning Kam neemt de artistieke leiding van het Camerata Brugense op zich en zal daarnaast één van de solopartijen in D’Haenes Concerto voor haar rekening nemen. De harppartij wordt ongetwijfeld op sublieme wijze gebracht door Anneleen Lenaerts. Beide dames zijn intussen gevestigde waarden. Ning Kam, geboren in Singapore, werd tweede laureate in de Koningin Elisabethwedstrijd in 2001. Anneleen Lenaerts behaalde op jonge leeftijd inmiddels talloze prijzen op internationale wedstrijden (o.a. de Grand Prix International Lily Laskine) en werd in 2010 benoemd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker.

 

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.22.49