19 februari 2016: ‘Niet zomaar concerto’s’

Met een voltallig symfonisch orkest op de planken bruiste het vorige Euterpeconcert van jeugdige muzikale energie. Het symfonisch orkest van LUCA School of Arts campus Lemmens, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, ondersteunde eerst pianist Liebrecht Vanbeckevoort in Brahms’ Eerste pianoconcerto en schitterde daarna zelf in Lutoslawski’s Concerto voor orkest.

Het werk van Brahms, een symfonisch opgevat concerto, bleek in de loop van zijn geschiedenis voor vele luisteraars – zelfs voor geoefende oren – moeilijk verteerbaar. Vanbeckevoort zette echter een doorvoelde en intelligent geplande interpretatie neer die veel indruk maakte. De Leuvense studenten bewezen dat ze over uitzonderlijke virtuoze capaciteiten beschikten. Lutoslawski’s Concerto voor Orkest werd een imposant, kleurrijk spektakel waarin elke sectie van het orkest op een hechte manier samenwerkte. Trefzeker en enthousiast stippelden Meylemans en zijn jonge collega’s een onstuimige tocht uit langs bloedstollend snelle passages, ongekend hoge en diepe registers en innig vervlochten melodieën…


-->